Rookvrije sportaccommodaties in Hillegom, Bennebroek en Vogelenzang
Een rookvrije generatie in 2040. Dat is één van de hoofdpunten uit het Nationaal Preventieakkoord, dat door ruim 70 organisaties uit zorg, bedrijfsleven, overheden en onderwijs is opgesteld. De Buurtsportcoaches van SportSupport geven hier invulling aan door sportverenigingen en -accommodaties te helpen om hun complex rookvrij te maken.
Paul de Bree is één van de Buurtsportcoaches in de regio Hillegom, Bennebroek en Vogelenzang. Vanuit die rol verzorgt hij onder meer training en coaching. ‘Van sport op straat, bedoeld om kinderen vanaf jonge leeftijd met sport en bewegen in aanraking te brengen, tot en met walking football met beginnend dementerenden’, vertelt Paul. Ook geeft hij in samenwerking met gymdocenten les op basisscholen, bijvoorbeeld in het project Talenttijd.
Naast het actief aanbieden van sport, treedt Paul op als verenigingsadviseur. Zo wordt hij ingeschakeld bij hulpvragen rondom bijvoorbeeld ledenwerving en -behoud, het vinden en trainen van kader/vrijwilligers of het op orde krijgen van financiën en sponsorbeleid. ‘De mensen bij de verenigingen moeten het uiteindelijk zélf doen’, vertelt Paul. ‘Bij veel verenigingen zie je echter dat mensen dingen doen ‘omdat het altijd zo gaat’. Vanuit SportSupport zetten we onze kennis en ervaring in om mensen andere ideeën en inzichten te brengen om de vereniging te versterken’.
Het werken aan rookvrije sportaccommodaties is de komende jaren een belangrijk aandachtspunt. ‘Als kinderen aan het sporten zijn terwijl hun ouders langs de lijn staan te roken, geef je natuurlijk een heel verkeerd voorbeeld. Je krijgt kopieergedrag, als ze op de sportclub zien dat roken normaal is, helpt dat natuurlijk niet. Door samen met verenigingen en eigenaren van sportaccommodaties over dat dat soort zaken te discussiëren én actie uit te zetten, willen we bijdragen aan die rookvrije generatie in 2040. Het makkelijkste dat je kunt doen is een bordje ‘rookvrij’ ophangen. Maar dat alleen is natuurlijk niet genoeg. Denk aan een rookvrije accommodatie waar voor de deur asbakken of asbaktegels zijn geplaatst. Dan heb je langs de lijn geen rokers meer, maar wel bij de ingang waar alle kinderen binnenkomen.
Paul de Bree gaat de komende tijd in gesprek bij De Zanderij en weet dat het onderwerp bij sportcentrum De Vosse op de agenda staat. ‘Uiteindelijk is de situatie voor elk complex anders, denk alleen al aan het verschil tussen binnen- en buitensporten. Daarom zorgen wij voor algemene informatie voor alle verenigingen en complexen en komen de specifieke situatie bekijken om van daaruit advies uit te brengen. Ik ben ook realistisch. Er zíjn nu eenmaal mensen die roken. Het is best een stap om helemaal rookvrij te worden, zeker voor commerciële organisaties die misschien bang zijn om klanten kwijt te raken. Het zal daarom echt niet van de ene op de andere dag geregeld zijn. Maar er is wel een duidelijke trend gaande waarin steeds meer openbare ruimtes rookvrij zijn.’
‘Uiteindelijk is het aan het bestuur van de vereniging of de eigenaar van het sportcomplex, zij beslissen. Onze rol is informeren, adviseren, stimuleren en faciliteren. Het besef dat dit een noodzakelijke stap is zal moeten groeien en geaccepteerd raken. Je kunt je nu toch ook niet meer voorstellen dat je, nog niet zo lang geleden, mocht roken in een restaurant, of zelfs in het vliegtuig? Het is onvermijdelijk dat dit in en om sportaccommodaties ook gebeurt en dat is waar wij met elkaar voor gaan.’