Zaterdag 9 februari zijn vanuit een initiatief van gemeente Haarlem, SportSupport en Inholland Haarlem inwoners van Meerwijk en Molenwijk tussen de 60 en 75 jaar gratis getest op hun fitheid bij het Da Vinci wijkcentrum.

De fittest was een groot succes, ruim 170 inwoners van deze wijken hebben deelgenomen. Wegens de hoge respons wordt de test nogmaals aangeboden op 13 en 20 februari. Deelnemers waren zeer enthousiast en vonden het prettig om te weten hoe het met hun gezondheid gesteld was. Daarnaast vonden ze het erg fijn om direct advies mee te krijgen en de diverse sport- en beweegmogelijkheden.

De test startte met het afnemen van een algemene enquête, waarin onder andere gevraagd werd naar de leefstijl, het sportverleden en de huidige sportbehoefte. Na de enquête ontvingen de deelnemers een testformulier en hebben zij onder leiding van Sportkunde studenten kleine testjes afgenomen met betrekking tot lenigheid, longinhoud, conditie en kracht. Met het ingevulde testformulier konden de deelnemers meteen gratis advies krijgen van lokale fysiopraktijken Santwee en GC Schalkwijk.

SportSupport en Servicepaspoort stonden vervolgens klaar om het sport aanbod te bespreken. Voor de deelnemers was de mogelijkheid om zich direct inschrijven voor een activiteit naar keuze. Het was ook een uitgelezen moment om het grote activiteitenaanbod in de wijk kenbaar te maken. Uiteindelijk is het doel dat de deelnemers van de fittest een passend sportaanbod vinden zodat ze in de toekomst meer gaan bewegen. Alle deelnemers waren na afloop zeer enthousiast en dankbaar. Mede door de fantastische samenwerking met Fysiopraktijk Santwee, GC Schalkwijk, Dock en Servicepaspoort heeft deze fittest tot zo’n positief resultaat kunnen leiden. Extra dank gaat uit naar alle vrijwilligers van Da Vinci, die de hulptroepen hebben voorzien van koffie en thee, een heerlijke lunch en een borrel na afloop.

Komend jaar wil SportSupport de fittest in meerdere wijken in Haarlem en wellicht een paar keer per jaar organiseren. Met de juiste maatschappelijke instelling en samenwerkingspartners is dit volgens SportSupport zeker realiseerbaar.