‘Het liefst zou ik gloeihard willen liegen en zeggen: “ik ben 10 jaar, ik wil nóg iets uitproberen!”’ Duidelijk. Hessel (12 jaar) is een groot fan van JeugdSportPas. Al vanaf het eerste moment. Ook zijn 8-jarige broertje Sjoerd probeert volop welke sporten er wel én welke er niet bij hem passen.

‘Surfen, basketbal, crossfietsen, atletiek, judo, klimmen, turnen… O ja, waterscouting! En zeilen!’ De broers uit Velserbroek sommen een hele waslijst aan sporten op, steeds weer komt er tijdens het interview eentje bij. Uiteindelijk koos Hessel voor basketballen en klimmen. Basketballen omdat een vriendje het ook deed en omdat hij er lekker zijn energie in kwijt kan. En wat er zo leuk is aan klimmen? ‘Geen idee. Ik vond klimmen altijd al leuk. Een beetje uitvogelen hoe je boven moet komen’. Atletiek vond hij een beetje saai: ‘veel heen-en-weer rennen en lang wachten. Niks voor mij.’ Eigenlijk had hij ook willen handboogschieten, maar dat zat niet meer in het aanbod en nu Hessel 12 jaar is en naar de middelbare school gaat, houdt JeugdSportPas voor hem op. ‘Als anderen JeugdSportPas willen proberen, zou ik het wel aanraden.’

Sjoerd is minstens zo enthousiast. Toen zijn moeder vroeg wat hij wilde doen, zei hij resoluut: ‘schaken!’. Niet echt een fysieke sport, maar de energieke Sjoerd houdt ook van nadenken (‘ik niet!’ zeg Hessel met een vies gezicht). Sjoerd krijgt les en speelt toernooien, soms wel een hele dag, en heeft ook de nodige schaakvrienden gemaakt. ‘Ik verlies best vaak, maar dat maakt niet uit, het gaat om de lol.’ Naast schaken heeft hij ook boksen geprobeerd, dat vond hij op zich een leuke sport maar het klikte niet zo bij de club en met de andere kinderen. Wel zit hij nu bij de waterscouting. Trampolinespringen zou hij wel eens willen proberen, maar het door zijn ouders voorgestelde paardrijden niet. ‘Ik weet nog wel wat anders, maar ik weet niet of jullie het leuk vinden’, zegt hij tegen zijn ouders. ‘Geitjerijden!’. Hun vader heeft ook een suggestie: ‘parachutespringen misschien?’. De ogen van de jongens worden groot en in koor roepen ze: ‘JOOOAAAAAH!!!’.

De ouders van Hessel en Sjoerd zijn blij dat JeugdSportPas er is. ‘Het is in de huidige maatschappij heel makkelijk om níet te bewegen’, zegt Bernard. ‘Er wordt veel entertainment aangeboden en ik denk dat kinderen niet zomaar leren om zichzelf te vermaken. Wij zijn dan ook heel blij dat JeugdSportPas er is, zodat ze van alles kunnen proberen zonder dat het meteen de wereld kost. Voor een sport als fietscrossen heb je veel materiaal nodig. Dat is allemaal prima, maar als je kind het dan toch niet leuk vindt, heb je wel al die spullen aangeschaft.’ Sandra: ‘Onze jongens zijn zeker geen stilzitters, het zijn echt sportieve jongens. Dat hebben ze trouwens niet van mij hoor, haha. Wat voor sport ze doen, maakt voor ons niet zo uit, dat moeten ze echt zelf ontdekken. Het sociale aspect van sporten vinden we ook erg belangrijk. Wat ons bijvoorbeeld aanspreekt, is dat je met sporten leert dat je er niet alleen voor jezelf bent. De trainer komt ook voor jou, je teamgenoten rekenen op je. Of het nu om teamsport of individuele sport gaat, je doet het altijd met elkaar.’

Het nieuwe sportaanbod. wat vanaf september start,  staat online op jeugdsportpas.nl. Er staat weer een prachtig sportaanbod waar kinderen naar hartenlust van alles kunnen uitproberen.

DSC_2920-2