Jongeren op Gezond Gewicht (JOGG) wil bewustwording creëren met betrekking tot een gezonde leefstijl en deze boodschap dragen ze uit via verschillende campagnes in Haarlem. Als kinderen opgroeien in een gezonde omgeving met een gezonde leefstijl, wordt dit hun hele leven de normaalste zaak van de wereld.

“Met de groentecampagne ‘Groente, zet je tanden erin’, de naam zegt het al, proberen we in Haarlem het eten van groente en fruit te stimuleren onder jongeren. In Haarlem ligt de focus met name op de basisschool daarnaast krijgen ouders bij het consultatiebureau ook een verrassingspakket met daarin leuke eet tips en een ijsblokjeshouder waar je heel makkelijk kleine porties in kunt vriezen voor de allerkleinsten.” Zegt Cora Zijlstra, medewerker JOGG bij SportSupport.

Bij groente wordt er vaak aan bloemkool of spinazie gedacht maar er zijn natuurlijk heel erg veel verschillende soorten.  Cora: “Het is belangrijk, zeker op jonge leeftijd, dat ze kennis maken met al die verschillende soorten. Lekker proeven en de verschillende smaken en structuren ontdekken. Dit doen we onder andere door inzet van de beloningskaart. Een kaart met daarop 14 groenten die als je een specifieke groente op de kaart gegeten hebt, je beloond wordt met een mooie sticker.” De beloningskaart is inmiddels uitgedeeld bij een aantal scholen o.a. bij de Don Bosco, Zuiderpolder, SFX en de Voorthuijsschool.

Ook zijn er nog andere initiatieven in Haarlem. Zo is er werkgroep Gezonde voeding in Schalkwijk. In deze werkgroep werkt SportSupport samen met GGD, JGZ, NME, DOCK en het natuurlokaal, ideeën uit om ouders te stimuleren hun kinderen meer groente te laten eten, zoals bijvoorbeeld de beloningskaart of kookworkshops. Cora: “Daarnaast is het schooltuinproject van start gegaan, waar kinderen in 3 lessen alles leren over het zaaien, groeien/verzorgen en oogsten op de gemeente schooltuin en is het project ‘smakelijke moestuin’ van start gegaan bij Kinderdagopvang Haarlem.”

JOGG is een landelijke aanpak voor jongeren van 0 tot 18 jaar waarin een gezonde leefomgeving en gezonde leefstijl centraal staat. Sinds 2012 is Haarlem een JOGG-gemeente. De watercampagne, de campagne ‘Groente, zet je tanden erin’ en ‘Gratis bewegen gewoon doen’ zijn drie campagnes van JOGG. In opdracht van gemeente Haarlem heeft SportSupport de JOGG-regisseur in dienst en zijn zij actief voor JOGG. Meer informatie over JOGG en de verschillende campagnes op sportsupport.nl