Zo lang mogelijk veilig kunnen fietsen. Dat is het doel van het landelijke programma Doortrappen, gericht op zestigplussers. In samenwerking met de Fietsersbond organiseert Stichting SportSupport daarom gratis Doortrapmiddagen, bedoeld om senioren bewust te maken van hun positie in het verkeer op de fiets.

Het programma bestaat uit fietslessen en -oefeningen, informatie over verkeersveiligheid en praktische kennis over de fiets zelf, onder zorgvuldige begeleiding van gediplomeerde fietsinstructeurs en fysiotherapeuten.

“We willen de angsten wegnemen die senioren kunnen hebben”, zegt Arie Witlox, als fietscoach namens de Fietsersbond betrokken bij het programma. “Bijvoorbeeld doordat ze een keer zijn gevallen, vanwege beperkingen vanuit ouderdom of gewoon omdat ze al een hele tijd niet meer hebben gefietst. Het allerbelangrijkste is dat je je vertrouwd voelt met je fiets. Dan kun je overal heen. Wij proberen enerzijds de fietskennis te vergroten: wat gebeurt er letterlijk als je vooruit trapt, wat doet je handrem en gebruik je de goede? Anderzijds oefenen we fietsvaardigheden, zoals op- en afstappen en slalommetjes. En omdat ook de kennis van verkeersborden en -regels vaak een beetje blijkt weggezakt, vertellen we daar tijdens de thee vooraf nog wat over.”

Alles om de deelnemers een sterker gevoel van veiligheid te geven, waardoor zij langer plezier houden in het fietsen. Een mooie aanvulling vindt Arie de samenwerking met fysiotherapeuten, die nuttige beenoefeningen hebben voor het goed opstappen en wegkomen op de fiets. En ook de aandacht voor de e-bike is waardevol: “Je maakt veel meer snelheid dan op een normale fiets en dat vraagt om extra alertheid bij het wegrijden, sturen en achteromkijken. Eerst goed wennen! Zo blijf je de baas over je fiets.”

In het kader van het programma wordt er ieder kwartaal een Doortrapmiddag georganiseerd. Arie: “Wat opvalt is de enorme leergierigheid van de deelnemers. Het is eigenlijk jammer dat het losse middagen zijn, want heb je bijvoorbeeld een reeks van tien lessen, dan kan je het mooi opbouwen: samen in het verkeer oefenen etc.” Zijn tip van de dag? “Probeer iedere dag íets te doen – lopen, fietsen, noem het maar. Want je bent nooit te oud om in beweging te blijven.”

De eerstvolgende Doortrapmiddag is op donderdag 31 maart, locatie Olympia (Henk van Turnhoutpad 1, Haarlem), 12:30 – 15:30 uur. Leeftijd vanaf 60 jaar. Deelname is gratis.

 Meer informatie? Contact Lisa den Ouden: Ldenouden@sportsupport.nl / 023 303 72 26.