Leerlingen van De Wadden Molenwijk doen in de grote pauze spelletjes met een buurtsportcoach van SportSupport. Ze mogen sinds kort zelf spelletjes kiezen uit de ‘JOGG-tas’.

De JOGG-tas is een initiatief vanuit SportSupport om kinderen o.a. in de pauze nog meer te laten bewegen. Er zitten verschillende materialen in zoals lintjes, ballen, pionnen, grote dobbelsteen of een springtouw. Ook zit er een boekje bij waarin zeven spellen worden beschreven. “Maar kinderen zijn natuurlijk vrij om hun eigen fantasie te gebruiken bij deze materialen,” vertelt Cora Zijlstra, coördinator JOGG-Haarlem & Lisse.

“Het idee is ontstaan vanuit JOGG-Haarlem om meer aandacht te vragen voor het bewegen in de buitenruimte onder kinderen én het buitenspelen te stimuleren. Veel van de materialen die in de tas zitten hebben kinderen vaak thuis in de schuur of kast liggen, zo worden ze hopelijk weer getriggerd om na schooltijd daarmee buiten te gaan spelen.”

“Wij hebben inmiddels al veel enthousiaste reacties gekregen van andere scholen waar de tassen ingezet zijn tijdens de pauze door onze buurtsportcoaches. Ook op het Speciaal Onderwijs zijn de tassen geïntroduceerd, zowel de docenten als de leerlingen waren erg blij hiermee. Door de duidelijke handleiding en speluitleg geeft het meer kaders voor de kinderen.”

Er zijn drie soorten JOGG-tassen: één met schoolpleinspellen, één met balspellen en één met loopspellen. Scholen kunnen de JOGG-tas gratis een maand lenen van SportSupport. Scholen kunnen hiervoor contact opnemen met Cora: c.zijlstra@sportsupport.nl

Dit initiatief is mede ontstaan door een samenwerking met Zorg & Zekerheid, JOGG-Haarlem, SportSupport en gemeente Haarlem.