Sjoerd Hamann (34) werkt bijna drie jaar als buurtsportcoach bij Stichting SportSupport Kennemerland. Hij richt zich daarbij vooral op de jeugd in Schalkwijk – 5 tot 15 jaar oud – wat zijn werk divers maakt en leuk. Eerder werkte hij bij SRO, eveneens in Schalkwijk, dus voor veel jongeren is hij inmiddels een goede bekende.

Voor een deel bestaan zijn werkzaamheden uit uitvoerende taken, zoals de Sport in de Wijk op maandag en woensdag. Daarnaast organiseert hij met zijn collega’s grote evenementen zoals de Koningsspelen en de Olympische Dag. En dan zijn er nog de schoolsporttoernooien.

Sport in de Spaarnehal
De Sport in de Wijk-activiteiten in de Spaarnehal zijn (voor de coronacrisis toesloeg) enorm populair. Op maandagen kunnen ze rekenen op 20 tot 30 kinderen, op woensdagen zijn er wel 50. Met daaromheen vaak ook nog wat ouders. Om dat in goede banen te leiden staan er twee SportSupport-collega’s en twee stagiaires Sportkunde van Hogeschool Inholland Haarlem.

‘Kids in Schalkwijk kunnen in het begin wel een moeizame houding aannemen, maar heb je eenmaal hun vertrouwen dan lukt het vrijwel altijd om alle energie in een positieve vibe om te buigen.’ Een derde van de zaal is standaard gereserveerd voor voetballende jongeren, in het overige deel zijn verschillende kleine activiteitjes te vinden: een luchtkussen, knotshockey, losse ballen en rackets en in een hoek staan altijd wel een paar meisjes te tiktokken. ‘We houden de sfeer heel relaxed, waarbij iedereen twee uur lang gewoon mag doen wat hij of zij wil. En omdat wij goed duidelijk maken welk gedrag we hier wenselijk vinden, merk je dat iedereen zich veilig en prettig voelt.’

Belang van beweegaanbod
‘Er wordt tegenwoordig veel minder buiten gespeeld door de jeugd, terwijl er wel grote behoefte aan is. Dit blijkt ook wel uit het School in de Wijk programma, dat wij in Schalkwijk ook organiseren, waarvan de aanmeldingen via de scholen op dit moment de pan uitrijzen! We brengen iedere week zeker honderden kids in beweging en dat soort successen maken dit werk echt heel mooi.’