In Europawijk is afgelopen jaar een BuurtSportVereniging opgestart. Het doel van de BuurtSportVereniging is om de wijk in beweging te krijgen waarbij verenigingen, welzijnsorganisaties, scholen en andere maatschappelijke organisaties meer gaan samenwerken. Deze samenwerking die door SportSupport tot stand is gekomen, laat zich onder andere vertalen in een mooi aanbod van sport- en culturele activiteiten voor kinderen, jong volwassenen en volwassenen.

Respect redactie
Rebup (omgekeerd puber) is een van de organisaties waar de BuurtSportVereniging mee samenwerkt. Marion is de drijvende kracht achter Rebup. Marion: “Voor de BuurtSportVereniging hebben we een respect redactie opgericht bij Olympia. Het is een mooi clubje meiden en jongens die zelf ook in een team spelen bij Olympia. De kinderen gingen nadenken over wat ze niet leuk of vies vonden op de vereniging. Hier kwam twee dingen naar voren: het roken en het schreeuwen en schelden langs de lijn.

Niet roken
De kinderen en ik zijn in gesprek gegaan met het bestuur. Er hangt tenslotte een bord buiten met ‘Deze vereniging is Rookvrij’. Maar toch staan er veel mensen elke zaterdagochtend op het balkon van de kantine te roken. Dat ervaren veel kinderen als erg vervelend. Wij hebben nu de afspraak met het bestuur gemaakt dat er voor 12:00 uur niet meer gerookt mag worden. Hiervoor hebben de kinderen hele toffe posters gemaakt die we gaan ophangen bij Olympia. Je maakt op deze manier een onderwerp bespreekbaar. Het gesprek aangaan met elkaar dat is altijd de eerste stap.

Kinderen voelen zich gezien en gehoord door zo’n project. Over het schelden en schreeuwen langs de lijn hebben we vorig jaar een mooi boek uitgegeven “Schreeuwen is geen bal aan!” Een leuke manier om aandacht te vragen voor het gedrag langs de lijn. Dit blijft ook elke zaterdag weer een hot onderwerp. Dit staat als vervolg op de agenda bij de respect redactie.”

Open Dag
Om de hele wijk kennis te laten maken met de BuurtSportVereniging wordt er op vrijdag 21 februari weer een open dag georganiseerd ‘Proef de sport’ voor kinderen maar ook voor de ouders en ouderen uit de wijk. Er wordt een leuke quiz gespeeld en daarnaast wordt er door mensen uit de wijk lekker gekookt. Iedereen is welkom vanaf 15:00 uur bij Olympia. “Verbinding is hier ook weer het sleutelwoord. Je moet het tenslotte samen doen in de wijk”.

Rebup
Marion van der Vegt is 10 jaar geleden gestart met Repub. Het is een cultureel huis en veilige plek voor jongeren tussen de 7 en 17 jaar. Iedereen die er komt kan gratis meedoen met verschillende activiteiten maar niks hoeft. Als kinderen geen zin hebben mogen ze ook lekker chillen. Kunst en cultuur is de rode draad maar er is ook huiswerkbegeleiding. Rebup werkt samen met veel vrijwilligers en veel stagiaires van het Nova college.