In de gemeente Velsen organiseerden de buurtsportcoaches van Stichting SportSupport vóór de coronaperiode wekelijkse de Sportmix. Op basisscholen in Santpoort-Noord, Driehuis, Velserbroek en IJmuiden. Sportverenigingen uit de buurt verzorgden sportlessen of -clinics, zodat kinderen al vroeg kennis konden maken met verschillende sporten. Voor de kinderen een extra beweegmoment, voor de verenigingen de kans om hun sport te promoten. Toen de verenigingen, gymzalen en uiteindelijk ook de scholen vanwege corona dicht moesten, vulden de buurtsportcoaches de vrijgekomen uren eerst tijdelijk zelf in, maar veel scholen voelden zich daar toch niet prettig bij.

De Hoeksteen en De Westbroek

Uitzondering daarop vormen basisscholen De Hoeksteen en De Westbroek in Velserbroek, die beide tot hetzelfde schoolbestuur behoren. Buurtsportcoach Adrie Engel van SportSupport: “Ter vervanging van de Sportmix organiseren we daar vanaf januari hele leuke sportactiviteitjes op het schoolplein. Ikzelf bij De Hoeksteen op maandag, mijn collega Tessa op donderdag bij de Westbroek.” Voor de groepen 1 tot en met 4; het aantal deelnemers schommelt tussen de twaalf en twintig kinderen per keer. En vanaf de meivakantie ook voor groepen 5 tot en met 8.

“Bij De Hoeksteen staan allerlei klimattributen, dus er valt genoeg te verzinnen”, zegt Adrie enthousiast. “Het liefst gebruik ik het hele schoolplein! Bijvoorbeeld om een gigantische hinkelbaan te maken, waar ze in estafettevorm zo snel mogelijk overheen moeten. Wat ook altijd goed aanslaat is politie-en-boeftikkertje, waarbij het appelvormige klimrek de ideale ‘gevangenis’ is. Maar ook komen de bekende spelletjes als voetbal, hockey en natuurlijk Annamaria Koekoek of Hollandse Leeuwen aan bod.”

Vrolijkheid en beweging

Er wordt gewerkt met online inschrijvingen, per reeks van vijf of zes ‘lessen’. Adrie: “In deze tijd willen we uiteraard graag weten wie er komt en wie er geweest is. Twee uur van tevoren kijk ik op buienradar en bij te slecht weer mail ik de ouders. Maar dat gebeurt echt niet snel hoor, met een miezerregentje gaan we gewoon door!” Hij heeft nog maar één keer hoeven cancelen.

“Voordat de scholen en de verenigingen weer open gingen merkte je duidelijk een ander enthousiasme bij de kinderen: toen zat er vaak wel wat te veel energie in de lichaampjes. Nu vinden ze het gewoon hartstikke leuk. Zijn ze bijvoorbeeld te laat, dan moeten ze zich voor de grap vijftien keer opdrukken – vinden ze fantastisch! Verder maak ik altijd even een kletspraatje met ze, dan babbelen we wat, kijken of iemand nog een mop weet. Ik breng wel vrolijkheid, denk ik. En natuurlijk de hoognodige beweging.”