Vierdelige serie over de buurtsportcoaches in Haarlem
DEEL 2

Buurtsportcoaches kom je in Haarlem overal tegen. Ze zijn actief in Haarlem Oost, Centrum/Zuidwest, Schalkwijk en in Noord. Het zijn professionals die in de wijk sport en bewegen versterken en verbinden.

Kaj van Wunnik is al ruim 7 jaar als buurtsportcoach actief in Centrum/Zuidwest. Zijn drijfveer en passie in dit werk zijn toch wel dat je zowel volwassen en kinderen iets bij kan brengen waar ze de rest van hun leven iets aan hebben. “Sport helpt onbewust ook mee aan stukje opvoeding. Mijn doel”, zegt Kaj, “is uiteindelijk bewustwording creëren. Een combinatie van levensstijl en gedrag. Hiermee bedoel ik onder andere voeding, normen en waarden en hoe kom ik over op anderen. Ook vind ik het belangrijk om humor in de wereld te brengen dus mijn lessen zijn ondanks de strikte structuur en regels altijd voorzien van een lolletje. Kinderen moeten leren om plezier te maken.”

Druppiekunde
Kaj zijn functie is erg breed, mede omdat zijn kennis en interesse ook bij voeding ligt. Hij is de grondlegger van Druppiekunde in de vorm zoals dit nu op verschillende scholen in heel Haarlem wordt gegeven. Zij leren tijdens deze cursus hun eigen levensstijl aanpassen. Wat is gezonde voeding is hoe kan je lekker sporten en bewegen. “Het is altijd de combinatie die het succesvol maakt”. Want op je eten letten is een ding maar dit gaat niet zonder lekker actief te zijn.

Cursus Leider Sportieve Recreatie
Naast vakdocent op de Hannie Schaftschool, trainer Rots en Water en docent Druppiekunde geeft Kaj ook de cursus Leider Sportieve Recreatie (LSR). Het is een erkend diploma waar jongeren vanaf 16 jaar in een half jaar leren voor assistent sportleider of zelfstandig sportleider. Dit zijn verschillende niveaus bij de LSR training. Deze training wordt gebruikt om te re-integreren of jongeren een nieuwe kans te geven. Daarnaast heeft het ook een grote maatschappelijke functie in de wijk. “Als je jongeren uit de wijk de lessen Sport In de Wijk geeft, dan is dat een groot voorbeeld voor de andere jeugd. Dit heeft een positief effect op gedrag in de wijk. ” Aldus Kaj. “Een speciaal moment voor mij dit jaar was dan ook de LRS-diploma uitreiking. Merijn Snoek (wethouder Sport) is altijd aanwezig en ook mijn leidinggevende en onze directeur van SportSupport. Na mijn speech zag ik dat velen geraakt waren. Iedereen voelde dat dit een extreem bijzonder moment was voor de cursisten. Supercool dat ik dit mag doen, het kost altijd veel tijd maar ik krijg er het dubbele qua energie voor terug.”

Sport in de Wijk
Ook in het centrum zijn er wekelijks drukbezochte gratis Sport in de Wijk activiteiten. “Er is altijd veel animo, de lessen zitten vaak vol. De kinderen vinden het superleuk om te bewegen en ik geef altijd veel variatie in de lessen. Denk hierbij aan freerunning, volleybal, survivalparcours etc. “In de wijk zijn is ook een belangrijk onderdeel van mijn functie. Je probeert mensen met een vraag door te sturen naar de juiste personen. Daarnaast onderhoud ik ook alle contacten met de sociale partners in de wijk.

SportSupport
Het team in Haarlem Centrum/Zuidwest bestaat uit 3 medewerkers van SportSupport. SportSupport treedt in opdracht van de gemeenten Bloemendaal, Haarlem, Heemstede, Hillegom en Velsen op als werkgever van buurtsportcoaches. Elke gemeente heeft specifiek beleid op de inzet van de buurtsportcoaches. Meer informatie op sportsupport.nl.