SportSupport is actief in het verzorgen van informatie, advies, organisatie en ondersteuning van sport en bewegen in de regio Zuid-Kennemerland in de meest brede zin van het woord. Wijk-/kerngericht zijn professionals actief voor inwoners, sportverenigingen en andere (maatschappelijke) partners. Ook voor het Aangepast Sporten kun je terecht bij SportSupport, dit doet ze voor de regio Zuid Kennemerland. Sporten en bewegen moet de normaalste zaak van de wereld zijn, ook als iemand een beperking heeft. Het is een middel om grenzen te verleggen, uitdagingen aan te gaan, zelfstandigheid te bereiken en zelfvertrouwen te vergroten. Thijs van Attekum is Coördinator Aangepast Sporten bij SportSupport en doet dit werk voor deze doelgroep al ruim 8 jaar met veel enthousiasme.

Het is een brede dienstverlening. “De loketfunctie is hierin heel belangrijk”, zegt Thijs. “Wij zijn het aanspreekpunt voor mensen met een beperking in de breedste zin van het woord. Ze kunnen vragen stellen over welke sporten ze kunnen beoefenen, vragen over hulpmiddelen, maar ook over welke verenigingen er zijn met een aangepast sportaanbod en noem zo maar op.”

Verenigingsondersteuning
Daarnaast is Thijs ook actief met verenigingsondersteuning en voorlichting. Thijs: “De regio Zuid Kennemerland heeft het op één na hoogste percentage sportparticipatie van Nederland op het gebied van mensen met een chronische aandoening of lichamelijke beperking. Mensen met een beperking zijn hier veel aan het sporten. Ze weten hun wegen goed te bewandelen met en zonder onze hulp.” Het sportaanbod is ook erg breed en divers van trampolinespringen, bowlen maar ook boogschieten, voetbal of schaatsen, bijna alles is mogelijk.

Uniek Sporten
Het platform hiervoor is unieksporten.nl. Hier staat natuurlijk het sportaanbod op maar ook nieuws en mooie, inspirerende verhalen van sporters, lifestyle, clinics en veel meer. “Dit platform is begin 2017 geïntroduceerd door Fonds Gehandicaptensport en ik ben blij dat dit zo goed ontvangen is door alle samenwerkingspartners”, aldus Thijs.

Samenwerking
SportSupport werkt samen met veel andere partners in de regio zoals revalidatiecentra of zorginstellingen. Soms is het lastig om de doelgroep te vinden en te benaderen. Kinderen zijn goed te bereiken via het speciaal onderwijs en via zorginstellingen komen we ook bij veel mensen terecht. Maar er is ook een groep die er tussenin valt. Die zijn zelfstandig en voelen zich niet of minder beperkt. Thijs: “Het blijft een uitdaging om deze mensen te bereiken maar aan de andere kant zolang ze participeren in de maatschappij hoeven wij ze niet te bedienen. Het kan soms wel handig zijn om ze te informeren over de mogelijkheden van hulpmiddelen. Bijvoorbeeld als iemand rolstoelrugby wil doen dan is er een organisatie die voor een klein bedrag voor 4 maanden een aangepaste rolstoel uitleent. Vind je het leuk dan kun je met een regeling de rolstoel overnemen. Anders gaat de stoel gewoon terug en zit je nergens aan vast. Dit zijn handige tips die ik iedereen met een beperking graag zou willen vertellen. Want als je dit niet weet en het houdt iemand vervolgens tegen om een sport te gaan beoefenen, dat zou natuurlijk zonde zijn.”

Weer kind zijn
Thijs heeft al vanaf zijn schooltijd passie en grote affiniteit met deze doelgroep. “Kinderen voelen zich even gewoon als ze aan het sporten zijn. Dat in combinatie met die blije en stralende koppies. Dat doet me goed. Ze kunnen weer even kind zijn. Dat vind ik echt fantastisch om te zien. Je kunt echt iets voor ze betekenen. Voor anderen is het soms een hele stap, als iemand bijvoorbeeld na een revalidatie van een hersenbloeding of amputatie weer gaat sporten bij een vereniging. Dan vind ik het fijn om die mensen te begeleiden en de drempel weg te nemen. Er echt voor iemand zijn op zo’n belangrijk en spannend moment.”

Foto: unieksporten.nl