Het is een feit. Wij worden in Nederland oud. Volgens de statistieken worden mannen en vrouwen ruim 80 jaar of ouder. Als je die prachtige leeftijd wilt bereiken kun je dat maar beter zo fit en vitaal mogelijk doen. Met bijvoorbeeld een half uurtje wandelen per dag voorkom je al snel kwaaltjes zoals een te hoge bloeddruk of cholesterol en/of andere ouderdomsziekten. Lucia Grooff, senior buurtsportcoach 50+ bij SportSupport, vertelt met veel enthousiasme hoe zij inwoners van Haarlem aan het bewegen krijgt.

Lucia is voortdurend bezig om de behoefte bij de doelgroep te inventariseren. “Zo zijn we laatst gestart met de Nationale Diabetes Challenge vanuit Schalkwijk, 20 weken wandelen om uiteindelijk gezamenlijk 10 km te volbrengen met de finish in het Olympisch Stadion in Amsterdam. Dat het aanbod een schot in de roos was, bleek uit het overweldigende aantal deelnemers die inmiddels gestart zijn. “Geweldig om te zien hoe snel deze 3 groepen onderling contact hebben. Want sociale contacten die men opdoet bij het sporten zijn ook erg belangrijk. Sporten kost energie maar je krijgt er zoveel energie en positiviteit voor terug. Ik kan het iedereen aanraden.”

Eenzaamheid onder ouderen blijft een actueel onderwerp. Zeker omdat ouderen steeds langer thuis blijven wonen. Vanuit onzekerheid durven mensen vaak de straat niet meer op. Daarom is SportSupport gestart met de valpreventiecursus. Door deze cursus krijgen deelnemers meer zelfvertrouwen, worden sterker en hun balans verbetert, waardoor het risico op vallen verminderd. Lucia: “Er ontstaat een positieve spiraal van actiever zijn en meer kunnen ondernemen. We zien bijvoorbeeld deelnemers makkelijker opstaan uit de stoel, een grotere afstand kunnen lopen en sommigen gaan weer op de fiets. Ze krijgen een groter socialer leven. Daarnaast is het een gezellig samen zijn, senioren leggen nieuwe contacten met andere mensen uit de wijk. Dat is precies wat we willen bereiken.”

In 2015 heeft Lucia, samen met gemeente Haarlem, het initiatief  genomen om het Sportfonds 50+ op te richten. Inwoners van Haarlem met een minimuminkomen en een HaarlemsPas kunnen tot maximaal € 100,- vergoeding krijgen op het lidmaatschap van een sportvereniging of organisatie. Enige voorwaarde is dat je eerst hebt kennisgemaakt via het bewegen50+ aanbod. “Ik heb veel deelnemers persoonlijk gesproken die zo blij zijn met dit fonds omdat de (financiële) drempel om te gaan sporten is verlaagd. Deze waardering, de blije gezichten en het feit dat ik iets aan de fysieke en psychische gezondheid kan bijdragen, geeft mij ook iedere dag energie,” sluit Lucia haar verhaal af.

Wil je meer weten over bewegen 50+ of het Sportfonds 50+, neem contact op Lucia Grooff van SportSupport: LGrooff@sportsupport.nl | 023 526 03 02 of kijk op www.bewegen50plus.nl.