Iedere twee weken een column van de buurtsportcoaches van Velsen. Vandaag is het woord aan Jurre Brussel, ook wel bekend als meester Jurre in Velsen-Noord. Deze column aandacht voor de wekelijkse sportmix die wekelijks op verschillende plaatsen in gemeente Velsen plaatsvindt.

Het is een zomerse donderdag in juni in Velsen-Noord. Ik sta op het voetbalveldje naast basisschool de Plataan en er staat vandaag ‘sportmix voetbal’ op het programma. De voetbaltrainer Alex van FC Velsenoord is aanwezig om samen met mij de training te verzorgen.

Sportmix: voetbal
De training wordt geopend, maar eerste lopen we nog even na wat we bij de vorige trainingen ge-leerd hebben. We starten met een leuk dribbelspel, waarbij de kinderen in estafettevorm met de bal tussen de pionnen moeten dribbelen. Later wordt dit zelfs een echte wedstrijd, de kinderen moedigen elkaar fanatiek aan om nog sneller door de pionnen te gaan. Dan is het tijd voor kegel-voetbal. Met grote precisie wordt op de neergezette pionnen gemikt.

Na het kegelvoetbal wordt er paaltjesvoetbal gespeeld, waarna de oudere deelnemers samen met mij een echt potje voetbal spelen. Het gaat er fanatiek aan toe, waarbij het mij opvalt dat de kin-deren in drie trainingen al vooruit zijn gegaan en het spelletje al meer onder de knie beginnen te krijgen. Na het laatste spelletje eindigen de kinderen op de trap bij het voetbalveldje. Ik sluit de les af en vraag de kinderen wat zij het leukste vonden. Trainer Alex krijgt een high five van alle kinderen en dan gaat iedereen met een grote glimlach naar huis.

Rayaan: boksen: een echte sport!
Een deelnemer van sportmix is Rayaan Mazouz. Hij is 6 jaar en zit op basisschool de Plataan. Hij doet al bijna het hele jaar aan de verschillende sporten mee bij sportmix. “Ik vind bewegen heel leuk en vind het leuk om verschillende sporten te proberen. Soms is het buiten, vaak is het binnen”. Op de vraag of Rayaan al een goede sport heeft gevonden, antwoord hij: ‘ik zit al op zwem-les, maar als dat klaar is, wil ik graag op boksen. Voetbal vind ik wel leuk, maar boksen lijkt mij nog leuker als echte sport”. Hij vervolgt: “Boksen is nog niet bij sportmix geweest, maar tot nu toe vind ik voetbal (binnen) wel het leukste om te doen”.

Wanneer Sportmix?
Sportmix vindt ook op andere tijdstippen/locaties plaats:
• Sporthal Zeewijk, Planetenweg 301 B, IJmuiden; maandag 15.00-16.00 uur (Milanne)
• Gymzaal Willemsbeek, IJmuiden; maandag 16.00-17.00 uur (Nicky)
• Gymzaal de Weid, Velserbroek; maandag 15.00-16.00 uur;1 t/m 4 (Jordy)
• Wijckeroogzaal, Velsen-Noord; donderdag 14.30-15.30 uur (Jurre)
• Gymzaal de Springplank, in Velserbroek; donderdag 15.00-16.00 uur (Jordy)

Wat is Sportmix?
Sportmix is een naschools sportaanbod dat op diverse plekken in de gemeente Velsen plaatsvindt.
Doel hiervan is om voor kinderen een extra beweegmoment aan te bieden en sportverenigingen een platform te bieden aan de kinderen. Zo worden de kinderen bekend met de sport en met de vereniging en kunnen zij hierna mogelijk lid worden. Omdat de trainingen bij sportmix worden gegeven door de trainers van de verenigingen, kennen de kinderen de trainer(s) al, als hij of zij na sportmix een echte training op de sportverenging volgt. Zo is het nog leuker en makkelijker om lid te worden van een sportvereniging.

Er is geen sportmix in de vakanties. Meer informatie over sportmix en over het team buurtsport-coaches van de gemeente Velsen, op: www.velsenbeweegt.nl