Vierdelige serie over de Buurtsportcoaches in Haarlem
DEEL 1

Buurtsportcoaches kom je in Haarlem overal tegen. Ze zijn actief in Haarlem Oost, Centrum/Zuid-West, Schalkwijk en in Noord. Het zijn professionals die in de wijk sport en bewegen versterken en verbinden.

Twan van Raemdonck is de enthousiaste senior buurtsportcoach in Haarlem-Noord. “Ik werk inmiddels alweer 5 jaar bij SportSupport als buurtsportcoach en geen enkele dag is hetzelfde. Na mijn studie aan de ALO in Amsterdam ben ik meteen begonnen met deze job. Ik heb contact met de verschillende scholen, sportverenigingen, sociale partners en natuurlijk de jeugd. Daarnaast heb je te maken met veel verschillende doelgroepen, die allemaal iets anders van je nodig hebben. Dit totaalpakket spreekt mij nog steeds erg aan en maakt het werk heel divers.”

Sociaal Domein
“Een belangrijk onderdeel van ons werk zit ook in de maatschappelijke meerwaarde. Bijvoorbeeld een helpende en adviserende rol in het sociaal domein. Er zijn in de wijk zeker ook gezinnen waar lidmaatschap van een sportvereniging niet vanzelfsprekend is omdat hier het geld niet voor is. Wij ondersteunen en kijken waar en hoe er wel gesport kan worden. Bijvoorbeeld met behulp van het JeugdSportFonds.” Hier worden vanuit de buurtsportcoach verbindingen gelegd met andere sociale partners in de wijk om de kracht van sport in te zetten voor maatschappelijke vraagstukken, zoals veiligheid, gezondheid en participatie. “Want iedereen in de wijk moet de mogelijkheid krijgen om te sporten/bewegen. Daar zet ik me voor 200% voor in.” Aldus Twan.

Sport in de Wijk
De maatschappelijke meerwaarde komt goed terug in Sport in de Wijk. Dit zijn wekelijkse lessen waar kinderen uit de wijk gratis mee kunnen sporten. Het is een vrijblijvende manier om jeugd kennis te laten maken met verschillende sporten en natuurlijk om lekker in beweging te zijn. De kinderen worden gestimuleerd om mee te denken over de inhoud van de lessen. Waar mogelijk krijgt de oudere jeugd zelfs verantwoordelijkheden en ondersteuning in de vorm van opleidingsmogelijkheden. Het biedt voor veel kinderen structuur en houd ze van de straat. Dat zijn positieve ontwikkelingen in een wijk,” zegt Twan. “Op dinsdag heb ik bijna altijd een vaste groep die de naschoolse sportactiviteit als hun (tweede) sportclub zien. Het geeft voldoening dat dit aanbod op prijs wordt gesteld. Je krijgt een goede band met de kids en als er een les een keer niet doorgaat zijn ze een soort van verontwaardigd: Hoezo gaat de les niet door meester?”.

Liduinaschoo lin de prijzen
Twan zijn werk bestaat ongeveer voor 50% uit het doceren van bewegingsonderwijs op de Liduinaschool. Hij geeft hier alle groepen gymles. En de andere 50% is voor rol in de wijk. Dit is van het regelen van een Sportinstuif tot mee vergaderen met het sociale wijkteam. “Een mooi moment dit jaar was dat de Liduinaschool met 102 kinderen aan de start stond van de eci Letterenloop. Zoveel enthousiaste leerlingen en ouders maakt mij trots en blij. Het is onwijs gaaf om te zien dat ze sporten en bewegen dus zelf ook leuk gaan vinden. Dat vind ik nog belangrijker dan de prijs die ze hiermee hebben gewonnen voor sportiefste school.”

SportSupport
Het team in Haarlem-Noord bestaat in totaal uit 4 medewerkers van SportSupport. SportSupport treedt in opdracht van de gemeenten Bloemendaal, Haarlem, Heemstede, Hillegom en Velsen op als werkgever van buurtsportcoaches. Elke gemeente heeft specifiek beleid op de inzet van de buurtsportcoaches. Meer informatie op sportsupport.nl.

IMG_6205