Deel I

Buurtsportcoaches kom je overal tegen in de regio Zuid-Kennemerland, Bollenstreek en IJmond. Het zijn professionals die in de wijk sport en bewegen versterken en verbinden.

Al ruim 8 jaar is Jordy van Zaanen een bekend gezicht in Velserbroek, Driehuis en Santpoort in gemeente Velsen. Naast het ondersteunen van de sportverenigingen geeft hij zelf sport TSO bij basisschool de Hoeksteen en organiseert hij wekelijks Sportmix op verschillende dagen in de dorpskernen Velserbroek, Driehuis en Santpoort. Daarnaast geeft hij ook nog één keer in de week Walking Footbal aan (beginnend) dementerende ouderen op het voetbalveld van Onze Gezellen. “De sport TSO op de Hoeksteen was de eerste school waar op die manier in de pauze sport en spel aangeboden werd. Daarna is het ook uitgerold bij andere scholen. Met succes. Kinderen vinden het leuk, ze hebben wat te kiezen in de pauze. Bijkomend voordeel is dat er minder ruzies of conflicten zijn op het schoolplein. Ik doe zelf ook altijd enthousiast mee, dat vinden ze leuk en motiveert andere kinderen om een volgende keer eens mee te doen.

In beweging
“De afwisseling in dit werk spreekt mij erg aan. Daarnaast is sporten mijn hobby, eigenlijk heb ik van mijn hobby mijn werk gemaakt, hoe gaaf is dat. Mijn doel is om zoveel mogelijk kinderen achter de schermpjes vandaan te halen. Ze letterlijk in beweging krijgen. Dat vind ik echt fantastisch. Zeker met kinderen. Die zijn zo goudeerlijk. Als ze iets leuk vinden hoor je het maar ook zeker als ze het stom vonden. De waardering van ouders vind ik prettig. Als je een compliment krijgt over een sportevenement word ik daar blij van. Daar doe je het voor. Het is belangrijk dat kinderen vanaf jonge leeftijd leren dat sporten gezond maar vooral leuk is. Kinderen laten opgroeien met sport. Daarna is de kans veel groter dat ze later blijven sporten.” Aldus een enthousiaste Jordy.

Sportmix
De Sportmix wordt altijd erg goed bezocht. Op maandag en vrijdag is hij meestal helemaal vol. Deze naschoolse sportactiviteit wordt aangeboden voor kinderen van groep 1 tot en met 4. Jordy: “De samenwerking met de verenigingen is hierin erg belangrijk. In 4 of 5 weken bieden we een bepaalde sport aan. De sportvereniging geeft zelf deze lessen. Zo hebben we een keer tuimelen gedaan. Dit is een vorm van judo en leuk voor de kleintjes want bij tuimelen mogen ze met elkaar stoeien. Maar ook tennis, rugby, korfbal en voetbal is al voorbijgekomen. Echt een leuke manier om kennis te maken met een sport.”

Walking football
De doelgroep van Walking football is een vreemde eend in de bijt. Waar Jordy voorheen alleen met kinderen werkte heeft hij sinds 2 jaar wekelijks een groep senioren met een vorm van dementie. “Stel je voor dat je op die leeftijd weer, op een rustig tempo, kan voetballen, dat is toch super. Heerlijk om met deze leuke groep buiten te kunnen sporten. Je ziet ze elke week weer genieten. We doen altijd een warming-up en daarna een paar korte partijtjes op een klein veld. Er zitten zelfs twee oud profvoetballers bij. Bij slecht weer voetballen we gewoon binnen. Dit voetballen is ontstaan vanuit een mooie samenwerking met Onze Gezellen, Kennemerhart en SportSupport” besluit Jordy zijn verhaal.

SportSupport
Het team in gemeente Velsen bestaat uit 8 medewerkers van SportSupport. SportSupport treedt in opdracht van de gemeenten Bloemendaal, Haarlem, Heemstede, Hillegom en Velsen op als werkgever van buurtsportcoaches. Elke gemeente heeft specifiek beleid op de inzet van de buurtsportcoaches. Meer informatie op sportsupport.nl.