Haarlem – Jeroen Koomen is inmiddels alweer 3 jaar werkzaam bij SportSupport Kennemerland als coördinator Sportstimulering. Daarnaast doet hij ook veel werk met betrekking tot verenigingsadvies en ondersteuning. Koomen vindt het belangrijk dat kinderen zich ontwikkelen door middel van sport en een sport kiezen die echt bij ze past en waarin ze plezier beleven. Zijn  werkzaamheden voor de verenigingen bestaat vooral uit adviseren en ondersteunen. “Proberen waar nodig tools te geven om verenigingen zo goed mogelijk in te richten. Want heel veel werk wordt bij verenigingen door vrijwilligers gedaan. Denk hierbij aan het dagelijkse bestuur, de kantinedames, maar natuurlijk ook de trainers.”

“Omdat er zoveel werk wordt opgepakt door vrijwilligers is het belangrijk om afspraken hierover te maken en een Verklaring Omtrent Gedrag is hier een onderdeel van” aldus Koomen. “Het is zowel in het belang van de vereniging als voor de ouders dat de achtergrond van iedereen gecheckt wordt. Het is |natuurlijk fantastisch dat er altijd vrijwilligers op de been zijn maar je wilt je kinderen ook in een veilige omgeving laten sporten en je weet vaak niet de achtergrond. Zo’n verklaring geeft dan meer zekerheid voor iedereen.”

Daarnaast is het net zo belangrijk voor alle vrijwilligers dat ze leren hoe ze moeten handelen in bepaalde situaties. “Er zijn voorbeelden genoeg waarbij vrijwilligers met de beste bedoelingen iets doen wat verkeerd kan worden geïnterpreteerd. Bijvoorbeeld een trainer loopt als laatste uit de kleedkamer. Een jongetje uit de F-jes roept wie hem even wil helpen met billen afvegen. Thuis vertelt het kind in alle onschuld dat de trainer zijn billen heeft aangeraakt.”

SportSupport organiseert samen met SIG en de Vrijwilligerscentrale Haarlem het programma ‘Samenwerken’. Een traject van 3 avonden waarbij je tools, handvatten en inzichten krijgt hoe je als vereniging de kans verminderd op het aantrekken van de verkeerde  vrijwilligers en leer je de vrijwilligers hoe ze zelf in bepaalde situaties moeten handelen. Denk hierbij aan het eerder genoemde voorbeeld of gesprekken: voer je die 1 op 1 als trainer met pupil of toch liever met zijn drieën? Word je als trainer op Facebook vrienden met de meiden uit je hockey elftal? Zit jij in de What’sApp groep van het elftal? Trainer zijn gaat tegenwoordig veel verder dan alleen op het veld staan op zaterdagmiddag, daarom des te belangrijker dat je goed weet hoe te handelen.

Naast drie avonden bomvol handige informatie en tools worden tijdens dit programma ‘Samenwerken’ in een keer alle Verklaringen Omtrent Gedrag opgevraagd bij de Gemeente zodat de vereniging hier niet veel werk meer aan heeft. Het staat alle trainers natuurlijk vrij om zelf in actie te komen en deze Verklaring Goed Gedrag bij de gemeente op te vragen.

Wilt u meer weten over het programma Samenwerken of meer informatie over wat SportSupport voor u vereniging kan betekenen? Bel of mail dan met Jeroen Koomen hij vertelt u er graag veel meer over: jkoomen@sportsupport.nl of 023 526 03 02.