Vierdelige serie over de Buurtsportcoaches in Haarlem
DEEL 4

Buurtsportcoaches kom je in Haarlem overal tegen. Ze zijn actief in Haarlem Oost, Centrum/Zuid-West, Schalkwijk en in Noord. Het zijn professionals die in de wijk sport en bewegen versterken en verbinden.

Gregory Hellings is al 10 jaar een bekend gezicht in Schalkwijk. Hij is actief op scholen, op pleintjes en in de sporthallen. Onder andere bij de TSO op de Don Bosco en de NSO bij de Piramide. “Het werk heeft voor mij gekozen.” zegt Gregory. Hij is ontdekt in Amsterdam, stadsdeel Oost. Een mevrouw van het buurtcentrum zag hem omgaan met kids en dacht die kan ik goed gebruiken. Uiteindelijk is hij in Haarlem terecht gekomen en vertelt met veel passie over waarom hij sport als middel om gedrag te verbeteren zo belangrijk vindt.

Respect voor elkaar
“In Schalkwijk was het vroeger zeker aanpoten. Er was veel gedoe, werd vaak gevochten en gepest. Je moest continu overal op letten en overal bovenop zitten. Dat is nu gelukkig wel anders.” Hij kent zijn pappenheimers en de jeugd kent hem en met Gregory valt niet te spotten. “We maken plezier en lol tijdens de sportlessen en als je dit niet kan, dan blijf je maar weg.” Kinderen doen altijd graag mee met zijn lessen. Door lekker zelf mee te doen, een gek dansje tussendoor en grappig te zijn. Maar wel volgens een bepaalde structuur en regels. “Kinderen weten precies wat ze aan mij hebben en hoe ver ze kunnen gaan. Het is geven en nemen. Mijn allerbelangrijkste regel: sluit niemand buiten. Respect voor elkaar, vergeet dat nooit!

Prachtig teamwork
Een speciaal moment voor Gregory was dat hij een aantal jaar geleden met een groep jongens de Danone Cup gewonnen heeft. “Het winnen was zeker niet het belangrijkste maar een prachtig resultaat van teamwork. Het was een samengestelde groep met jongens uit Schalkwijk en Noord. Ze begrepen elkaar niet door verschillende achtergronden. Ze voetbalden gelijk maar in hun ogen niet . Hoe ik ze heb weten te verbinden? Juist door ze loodrecht tegenover elkaar te zetten. Ze hebben 10 minuten tegen elkaar gevoetbald met eindscore 0-0. Hiermee kon ik laten zien dat ze gelijk waren en dat ze elkaar op de juiste manier aanvullen. We hebben dit Nederlandse toernooi gewonnen zonder tegengoals! Sommige jongens gaan nog steeds met elkaar om, hoe bijzonder dat uit zo’n wiebelige start uiteindelijk mooie vriendschappen ontstaan.”

Verplicht sporten voor alle jeugd
“Mijn ultieme streven? Verplicht sporten voor alle jeugd, maak dit mogelijk door lagere contributies, meer gratis sportaanbod of maak een schooldag langer met verplicht sporten de laatste 2 uur. Want sporten maakt socialer en je krijgt er uiteindelijk een andere mentaliteit door. Je wordt sterker en weerbaarder. Je krijgt meer energie en zit daardoor lekkerder in je vel. Ik zie alleen maar pluspunten. Dus waar wachten we nog op!”

SportSupport
Het team in Haarlem-Schalkwijk bestaat in totaal uit 6 medewerkers van SportSupport. SportSupport treedt in opdracht van de gemeenten Bloemendaal, Haarlem, Heemstede, Hillegom en Velsen op als werkgever van buurtsportcoaches. Elke gemeente heeft specifiek beleid op de inzet van de buurtsportcoaches. Meer informatie op sportsupport.nl.