Ieder jaar vraagt JOGG samen met gemeenten en partners door heel Nederland in één week extra aandacht voor een leefomgeving waarin iedereen gezond kan opgroeien. Want een gezonde toekomst begint bij een gezonde jeugd. De Week voor de Gezonde Jeugd vond dit jaar plaats van dinsdag 7 juni tot vrijdag 10 juni.

JOGG aanpak
De gemeente Haarlem is sinds 2012 aangesloten bij  JOGG (Gezonde Jeugd Gezonde Toekomst). De JOGG-aanpak richt zich op jongeren (0-19 jaar), hun ouders en hun leefomgeving. In een JOGG-gemeente werken lokale partijen uit onderwijs, zorg, bedrijfsleven, sport, recreatie, woningbouw, welzijn en media integraal samen om gezond drinken, eten en bewegen voor jongeren gemakkelijk en aantrekkelijk te maken; “de gezonde keuze, de makkelijke keuze”.

Aandacht voor sportieve- en gezondheidsactiviteiten
Om op landelijk niveau aandacht te vragen voor de lokale JOGG-aanpak is de ‘Week voor de Gezonde Jeugd’ in het leven geroepen. Tijdens deze week worden verschillende sportieve en gezonde activiteiten extra in het zonnetje gezet, zo ook in Haarlem.

Op dinsdag 7 juni waren de Healthy Sisters aanwezig in de Ringvaart. De twee moslima’s zijn experts op het gebied van gezonde leefstijl. Ze gingen het gesprek aan met de bezoekers, en hoe je gezonde voeding zelf kunt toepassen. Door samen de kwiekroute te lopen en smoothies te maken was het interactief voor jong en oud. 

Woensdag 8 juni was het Nationale Buitenspeeldag. In Schalkwijk hadden de buurtsportcoaches een middag vol sport- en spelactiviteiten georganiseerd waar de kinderen water met een gezond smaakje konden tappen en fruit konden pakken.

Donderdag 9 juni werden de 2 winnende klassen van de Olympische Dag Haarlem Centrum en – Haarlem Noord in het zonnetje gezet. Groep 8A van de Ter Cleeff en groep 7B van de Peppelaer kregen een goedgevulde JOGG tas als cadeau. In een JOGG tas zit sport- en spelmateriaal en een handleiding om buitenspelen onder kinderen te stimuleren. De klassen werden beoordeeld op sportiviteit, creativiteit, enthousiasme en een yell. Zo werd de Olympische gedachte ‘meedoen is belangrijker dan winnen’ in gedachte gehouden.

Vrijdag 10 juni  zijn alle 12 wijkcentra bezocht voor een evaluatie tijdens de ‘gezonde omgeving’ pilot. Tijdens de pilot werden de buurthuizen wekelijks voorzien van snackgroenten en fruit. Een vast punt met een waterkan en een informatiebord over suikerhoudende drankjes stond centraal. Het doel was om bezoekers vertrouwd te maken met een gezondere omgeving en om het wekelijks fruit aanbod te borgen door lokale leveranciers.