Zoveel mogelijk leuke en duurzame initiatieven faciliteren die beweging en gezondheid stimuleren. Dat is het doel van het Sport- en Preventieakkoord Heemstede. Van schoolmoestuin tot sportclinic tot een voorlichtingstheater over pesten – je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt er financiering voor aanvragen. Zolang het maar met bewegen, gezondheid en de gemeente Heemstede te maken heeft.

Begin dit jaar werden het Preventieakkoord en het Sportakkoord Heemstede samengevoegd tot één Sport- en Preventieakkoord. Omdat er steeds meer raakvlakken bestonden tussen de doelstellingen en omdat het in een kleine gemeente soms handiger is om met alle samenwerkingspartners een enkel netwerk te vormen. Een gezamenlijke regiegroep wordt gevormd door Stichting SportSupport Kennemerland, GGD Kennemerland, gemeente Heemstede, twee afgevaardigden voor het basis- en voortgezet onderwijs, Wij Heemstede, WMO Klankbordgroep, Brijder Jeugd, Team Sportservice, Prezens, Les Petits en HBC Voetbal (namens de sportverenigingen). Kartrekkers zijn Kirsty van der Geest, adviseur publieke gezondheid bij GGD Kennemerland, en Rianne Koldenhof van Stichting SportSupport Kennemerland.

Aanvraag

Iedere organisatie, instelling of inwoner van Heemstede kan via de website eenvoudig een voorstel indienen: zowel voor de sportkant als voor de preventiekant kan er €3.000,- worden aangevraagd. Blijft het onder de €6.000,- dan stemt de regiegroep erover en hoort de aanvrager binnen vier weken of het idee is goedgekeurd. Valt het aanvraagbedrag hoger uit, dan volgt er eerst contact met Rianne en Kirsty. Rianne: “Zo hebben we meebetaald aan het 90-jarige jubileumfeest van voetbalvereniging VEW, kon MJ Tafeltennis clinics houden bij meerdere zorginstellingen, en begint Les Petits een aantal moestuinen, zodat kinderen kunnen leren over gezonde voeding en hoe alles groeit.

Het mag op

Er zijn een paar voorwaarden. Zo moet een aanvraag bij het Preventieakkoord gericht zijn op de gezondheid van kinderen en jongeren en hun omgeving. Kirsty: ‘’Denk aan ‘NIX18 is de afspraak’ of het verbeteren van de mentale gezondheid bij jongeren. Ook willen we graag dat je samenwerkt met een partner. Aanvragen bij het Sportakkoord hoeven alleen iets met sport of bewegen te maken te hebben. Voor alle projecten geldt echter dat ze duurzaam moeten zijn, dat wil zeggen dat ze blijven draaien ook nadat het subsidiegeld op is. Dus heb je een goed idee over bewegen en/of preventie? Laat het ons weten! Geen nood als je concept nog niet sluitend is, want wij kunnen je helpen om het concreet te maken. En durf ook groot te denken! We kregen van het Rijk voor dit jaar een startbedrag van €100.000,- en het is echt de bedoeling dat dat gebruikt wordt.”

Voor meer informatie zie de Sport- en Preventieakkoord-website. Voor contact: mail naar Rianne.