VEILIG SPORTKLIMAAT

LHBTI+

Sporten is leuk en gezond. Dat hoeven wij jou als sporter niet te vertellen.
Niet voor niets staan iedere week miljoenen Nederlanders op en rond het sportveld, de baan of het bad. Sport brengt mensen samen, zorgt dat ze gezond blijven en vooral dat ze plezier hebben. Soms gaat dit echter mis en volgt er een scheldpartij, wat duw- en trekwerk of een serieuze vechtpartij, maar daar zit niemand op te wachten. Sportplezier, daar gaat het om!

Daarom vragen wij je aandacht voor het actieplan Veilig Sportklimaat.
Om jou als bestuurder, trainer, coach, scheidsrechter, jurylid of ouder handvatten te geven hoe je sportplezier stimuleert. En om in te grijpen als het fout gaat. Want sportplezier kun je maken!

Sleutelrol voor bestuurders

Bestuurders hebben een sleutelrol in het creëren van een veilig sportklimaat. Dat is geen gemakkelijke opgave. Om bestuurders te helpen een veilige vereniging te creëren zijn er verschillende workshops en producten ontwikkeld.

Trainers, coaches en begeleiders

Iedereen moet zich thuis kunnen voelen in de sport. Helaas is dit voor veel gender- en seksediverse personen nog niet het geval. Hoe kun je je als sportbestuurder effectief inzetten voor een meer inclusieve sportomgeving?
Wat is een inclusieve sportomgeving? Wat houdt een inclusieve sportomgeving in? Alle Nederlanders moeten kunnen sporten bij een club die bij hen past en waarmee zij zich verbonden voelen. Zo kan iedereen individueel of samen met anderen sportplezier ervaren. Bij een inclusieve sportomgeving hoort: • welkom zijn; • geaccepteerd en gerespecteerd worden; • eigen keuzes kunnen maken.
Vaak maken kleine, praktische ingrepen al een verschil.

Het woord homo wordt vaak gebruikt als scheldwoord. Als je nog in de kast zit dan komen dat soort woorden hard aan, blijkt uit onderzoek. Het zorgt dat iemand zich onveilig en uitgesloten voelt. Niet zeggen dat je homo bent lijkt het meest veilig. En ja, dit speelt zich allemaal af waar je bij staat. Omdat je de signalen niet herkent blijft het vaak onzichtbaar. Ga maar eens na: hoeveel homo’s ken je binnen jouw club?

Aan ons allen de taak om de basis te leggen voor een echt open club. Met een open sportclub kunnen wij het verschil maken. Daarmee zetten we ons elke dag in voor een inclusieve sport.

https://nocnsf.nl/wat-doet-nocnsf/sport-en-maatschappij/lhbti-acceptatie-in-de-sport

https://nocnsf.nl/media/3903/richtlijn-gender-en-seksediverse-personen.pdf

Mail Verenigingsadvies